• c297bdb0697f20030aa37b0e07b49402.jpeg

    c297bdb0697f20030aa37b0e07b49402.jpeg

  • efaec816b722d5b7f52d4c493c58a6bc.jpeg

    efaec816b722d5b7f52d4c493c58a6bc.jpeg

  • 7adc9fb3f5ad18cc08d1504cd59779b1.jpeg

    7adc9fb3f5ad18cc08d1504cd59779b1.jpeg

  • c8c82b677f992dc0cd617a95600d681a.jpeg

    c8c82b677f992dc0cd617a95600d681a.jpeg

  • 8f5037a15e5d7c66b57212355b56f68f.jpeg

    8f5037a15e5d7c66b57212355b56f68f.jpeg

  • 6c696194bed38e470bb2b9e54dbe7241.jpeg

    6c696194bed38e470bb2b9e54dbe7241.jpeg

  • 01195dd2f582c4d7ce31a18b70734922.jpeg

    01195dd2f582c4d7ce31a18b70734922.jpeg

Gillam Recreation Centre Redevelopment

Designed to meet the needs of residents for the next 50 years, the new Gillam Recreation Centre accommodates enhanced community programming, brand new amenities and a striking two-storey entry hall. Sustainability and improved energy performance were central to the design solution, achieved through a new high-performance envelope, state-of-the-art building systems, and a modern heat-recovery system that re-distributes energy generated from the ice plant to heat the rest of the building.

One of the key priorities was to enhance the appeal of the original pre-engineered structure with a more contemporary and inviting exterior appearance. Approximately 10,000 sq.ft. of the existing building was demolished including the main entry vestibule and replaced with a heavily glazed two-story entrance addition that floods the space with natural light while forming a stronger connection to the outdoors. The new entry is comprised of low-maintenance aluminum cladding that evokes a natural wood character, adding visual interest while breaking up the original building’s pre-engineered appearance.

Inside, the atrium serves as a warm, light-filled central gathering space and includes a feature staircase up to the second floor. The existing curling rink was modified to create more room, with new and enhanced changerooms that also service the adjacent hockey rink. The hockey rink was upgraded with heat recovery system, as well as new brine pipes for improved ice production, and a rubber running track that extends around the perimeter. Additional amenities include a variety of multipurpose activity areas, flexible gymnasium, expanded exercise facilities, youth centre/lounge, children’s play area, as well as a contemporary library space in the heart of the building.

 

Client: Manitoba Hydro
Number TEN’s Role: Prime Consultant 
Size: Renovated Area: 63,614 sq. ft  |  Addition: 17,027 sq. ft.
Completion: 2019
Location: Gillam, MB