• ee2ad5b2da2f3b0272c65e00d70e27a9.jpeg

    ee2ad5b2da2f3b0272c65e00d70e27a9.jpeg

  • 9a61ed1ff11ebb3b4ccd8b0231313261.jpeg

    9a61ed1ff11ebb3b4ccd8b0231313261.jpeg

  • eb4d3fc9b37952665a314f2f267d214e.jpeg

    eb4d3fc9b37952665a314f2f267d214e.jpeg

  • 9bc815fd50f7ec6a9dcea5984d104148.jpeg

    9bc815fd50f7ec6a9dcea5984d104148.jpeg

  • bea6f389d7698a1e8d3c4f15ae77e557.jpeg

    bea6f389d7698a1e8d3c4f15ae77e557.jpeg

  • fdc158de5e4da505e464df254a02e34e.jpeg

    fdc158de5e4da505e464df254a02e34e.jpeg

Weyburn elementary school

Weyburn Elementary School is a unique 21st century learning environment physically connected to a City-owned recreation and cultural facility. The pre-K to grade 6 school and daycare centre is divided into distinct age-specific zones called learning communities; each of which contain a mix of flexible classrooms, break-out rooms, wet and messy areas, teacher collaboration spaces and student commons spaces that serve as community hubs for each age grouping.

In the heart of the two-storey school, the learning communities flow into a larger shared common space complete with a performance stage, media centre and amphitheatre seating for student assemblies, performances and community meetings. The rear of the stage also opens to a large, light filled gymnasium to provide additional flexibility. The welcoming glazed front entry connects to the recreation and cultural centre, with a series of built-in security measures designed to keep students safe during school hours. Facing south, the entrance fills the school with natural light and offers views to the outdoor play fields and learning spaces.
Serving as a replacement for three ageing schools in Weyburn and the surrounding rural area, the design team was tasked with capturing the individual identities and culture of each student body and integrating elements of each into the new school. A series of integrated design process (IDP) stakeholder engagement sessions informed the design team to the nuances of each former school, as well as the opportunities and challenges presented by the new building and its connectivity to the Weyburn Recreation and Cultural Centre.

Designed for up to 600 students, the Weyburn Elementary School is nearing design completion and is scheduled to open for the 2021 school year.

 

Client: South East Cornerstone Public School Division and Saskatchewan Ministry of Education
Number TEN’s Role: Prime Consultant with 1080 Architecture
Size: 80,546 sq. ft
Completion: 2021 (expected)
Location: Weyburn, SK